Sękacz jest tradycyjnym ciastem tatarskim, które w Polsce jest znane jako regionalna specjalność Podlasia. Wypiek cukierniczy z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, pieczonego nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka.
Gotowy sękacz jest podobny do ściętego pnia drzewa. W wyniku polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta tworzy zastygające sople, które w ostatecznym efekcie naśladują sęki. Gotowy sękacz może być pokryty lukrem lub czekoladą.
TrochÄ™ historii ...
O pochodzeniu sękacza istnieją rozmaite, zwykle sprzeczne ze sobą, legendy. Według jednej z nich najstarszy przepis pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika, który służąc u pewnego piekarza pierników w Berlinie zaznajomił go z ciastem, którego wyrób poznał w czasie pobytu w Chociebużu. Z Berlinem łączy też sękacz notatka z 1682 r. w dziele Johannesa Sigismunda Elsholza lekarza nadwornego elektora saskiego pt. Gewürztes Brot und von allerhand Gebackenes (Chleb korzenny i o wszelkich wypiekach), która wymienia Baumkuchen, po łacinie Placenta cylindrica, jako specjalność berlińską.
Historia sękacza w jego obecnej postaci sięga prawdopodobnie średniowiecza. Polacy poznali przepis na sękacz i technologię jego produkcji od Jaćwingów, plemienia bałtyckiego zamieszkującego w średniowieczu tereny na północ od Mazowsza. Ten rodzaj dużego ciasta mógł być łatwo wykonywany na otwartych paleniskach kuchni tamtych czasów, a jego efektowny, naśladujący twór przyrody kształt odpowiadał gustom epoki. W dalszej perspektywie historycznej technika pieczenia ciasta nad otwartym ogniem na rożnie było znana od czasów prehistorycznych.
W Polsce tradycja uznaje, że pierwsze sękacze upieczono w miejscowości Berżniki koło Sejn na Suwalszczyźnie z okazji odwiedzin królowej Bony.
Gotowe sękacze są dostępne w dobrych sklepach spożywczych na Podlasiu. Istnieje możliwość zakupu lub zamówienia całego sękacza - płatność od kilograma ciasta. Dla osób które nie są pewne czy ten rodzaj kuchni podlaskiej będzie odpowiedni przygotowane są małe kawałeczki ciasta bardzo sycące i cieszące się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów.
Â
Â
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C4%99kacz
Zdjęcia: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Sakotis2.jpg&filetimestamp=20091221043534 autor Aurelijus
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Sekacz_(1).jpg&filetimestamp=20071225025850 autor Alina Zienowicz
oparte na licencji Creative Commons
« poprzednia | nastÄ™pna » |
---|
Komentarze