Placki ziemniaczane jest to swojskie i proste danie oparte na ziemniakach. Jest to kolejny przysmak kuchni podlaskiej, który wraz z kiszką i babką ziemniaczaną można spróbować w regionalnych restauracjach. Dodatki jakie są stosowane do przyrządzenia placków jak i sposób podania są zależne od upodobań osoby przygotowującej przysmak.
Przygotowanie tego dania wymaga włożenia odrobiny pracy ale nie jest to danie skomplikowane i może zostać wykonane przez każdego smakosza podlaskich rarytasów. Tradycyjne placki ziemniaczane przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, jaj, mąki i przypraw. Z podanej ilości ziemniaków powstanie danie, które nasyci 4 dorosłe osoby.
Przepis na placki ziemniaczane
|
Przygotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków i cebuli. Ziemniaki dokładnie myjemy i przystępujemy do ztarcia ziemniaków na tarce o bardzo drobnych oczkach (oczywiście można wykorzystać maszynki do mięsa ze specjalnymi wkładkami do ziemniaków). Do ztarcia cebuli wybieramy tarkę o średniej wielkości oczkach.
Jeżeli wszystko zostało ztarte najgorszą część pracy mamy już za sobą i możemy przystąpić do przyprawiania ciasta. Wbijamy dwa jajka i dodajemy mąkę, a następnie wszystko starannie mieszamy. Ciasto powinno tworzyć jednolitą, wilgotną masę - jeżeli tak nie jest nalezy dodać odrobinę mąki (zbyt duża ilość mąki spowoduje, że placki będą twarde). Przygotowaną masę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przystępujemy do smażenia wlewając na patelnie troche oleju, rozgrzewamy go i za pomocą łyżki układamy małe porcje ciasta w niewielkich odstępach od siebie. Ciasto na patelni spłaszczamy nadając jemu okrągły kształ i smażymy na dużym ogniu. Placki smażymy do czasu kiedy mają piekny złocisty kolor oczywiście smażąc z obu stron.
Przygotowane placki ziemniaczane są gotowe do spożycia. Najlepiej smakują prosto z patelni jednak jest wielu amatorów zajadania się tym przysmakiem również na zimno. Placki możemy spożywać same lub z surówką popijając zimnym mlekiem. Dzieci, które są bardziej wybredne możemy przekonać do placków podając je z cukrem i śmietaną jednak wtedy ciasto nalezy przygotować bez cebuli i pieprzu.
Mniej tradycyjny sposób przygotowania placków to dodanie do ciasta kawałków wedliny, czosnku, sera, przetartych jabłek lub cukini.
SMACZNEGO. Tekst i zdjęcia www.infopodlaskie.pl
« poprzednia | następna » |
---|